Online Pre-departure Meeting with JUST Exchange Students within the Erasmus+ ICM Program
Event Date: 15 February 2021

محاضرة ختامية ما قبل السفر لطلبة التبادل المقبولين ضمن برنامج ايراسموس بلس على الفصل الدراسي الثاني 2021
عقد مكتب العلاقات الدولية في جامعة العلوم والتكنولوجيا الاردنية محاضرة توجيهية ختامية للطلبة الذين تم قبولهم للمشاركة في برنامج الحراك الاكاديمي ايراسموس بلس على الفصل الدراسي الثاني 2020/2021 تضمنت نصائح وارشادات وتعليمات متعلقة بالسفر والدراسة في الخارج والتي تم عقدها اونلاين عبر منصة زووم.
حيث رحب مدير مكتب العلاقات الدولية الدكتور
محمد عبدالحميد القضاة
بداية بالطلبة مباركا لهم قبولهم ومؤكدا على شفافية مرحلة التقييم والاختيار النهائي حيث كانت المنافسة بين الطلبات عاليه جدا. كما شدد الدكتور القضاة على المسؤولية الكبرى الملقاة على عاتق كل من الطلبة المقبولين في التمثيل الأفضل للجامعة وللمملكة الأردنية الهاشمية بشكل عام في الدولة الأوروبية المستضيفة، وبتحقيق الهدف الأسمى من هذه الفرصة في بناء الشخصية العصرية المتطورة أكاديمياً وثقافياً عن طريق التعرض والتفاعل مع الآخر. مؤكدا على دعم الجامعة المتواصل للطلبة خلال تواجدهم في الخارج في ظل الظروف الغير مسقترة حاليا نظرا لعدم انتهاء الوباء بشكل كامل.
و قدمت رئيس شعبة برامح الحراك الاكاديمي والمتابعة في مكتب العلاقات الدولية، الانسة فوزيه عموره، شرحا مفصلا للطلبة حول مراحل التبادل والوثائق المطلوبة لكل مرحلة. حيث اعتمدت الجامعة نظام الكتروني خاص لطلبة التبادل على الفصل الدراسي الثاني و تم الاستغناء عن الوثائق الورقية بشكل كامل بدءا من مرحلة التقديم للاعلان والمفاضلة من ثم اختيار المساقات ومعادلتها بعد انتهاء فترة التبادل بشكل الكتروني. وتعد هذه الخطوة نقلة نوعية ومميزة والتي سهلت من اجراءات تسجيل طلبة التبادل خاصة في ظل الظروف الراهنة.
ونظرا لتجربة السفر الاستثنائية في ظل الجائحة، فقد تم دعوة كل من الطالبتين يسرى عرابي و لجين شلباية لمشاركة تجربتهم ضمن نفس البرنامج خلال الفصل الثاني من العام 2019/2020 والذي صادف بداية تفشي وباء كورونا. حيث شاركت الطالبتان نصائح قيمة من التجربة التي مروا فيها مثل الحظر المنزلي، النشاطات التي يمكن القيام بها للمحافظة على الصحة النفسية وكيف ان الجائحة لم تمنعهم من القيام بجولات سياحية ضمن نفس الدولة و التعرف على ثقافة البلد المستضيف، وعلى صعيد اخر فقد شاركت الطالبة لجين شلباية في بطولة التنس في بولندا وحصولها على الميدالية الذهبية الامر الذي كان له اثر ايجابي على الصعيدين الشخصي والعملي. كما تطرقت الطالبتان لنصائح حول قضاء شهر رمضان واقترحوا بعض النشاطات التي يمكن القيام بها بالمشاركة مع الطلبة الدوليين في الجامعة الاوروبية.
تجدر الاشارة الى عمليات الحراك الاكاديمي قد توقفت خلال تفشي وباء كورونا. ومع بداية تلقي لقاح ضد فيروس كورونا، قام المكتب وبالتنسيق مع بعض الجامعات الاوروبية بتسيير عدد من فرص الحراك الاكاديمي وبشكل مدروس، حيث حصل عشرة طلاب من جامعة العلوم والتكنولوجيا الأردنية على منح أوروبية للدراسة في أوروبا خلال الفصل الدراسي الثاني من العام الجامعي الحالي 2020-2021 ضمن برنامج ايراسموس بلس الممول من الاتحاد الأوروبي من مختلف المراحل والتخصصات الاكاديمية الى عدد من الدول الأوروبية، مثل المانيا و اسبانيا، البرتغال، اليونان، إستونيا، رومانيا، وكرواتيا للدراسة فيها لمدة فصل دراسي واحد. وقد شملت عملية الحراك 4 طلاب من مرحلة الدكتوراه بالإضافة الى طالب من مرحلة الماجستير.
The International Relations Office (IRO) at Jordan University of Science and Technology (JUST) held an online Pre-departure orientation for JUST outgoing students for the second semester of 2020/2021.
The Director of the International Relations Office, Dr. Mohammad Al-Qudah, welcomed the students and congratulated them for being officially selected, underscoring the competitive and fair selection process, Dr. Qudah also stressed on the responsibility they must shoulder as being ambassadors for JUST and Jordan. Dr. Alqudah has also highlighted the crucial role the university administration plays in supporting its students abroad, and that the IRO will continue to support students in all ways and means and in case of emergencies, if any.
Ms. Fawzia Ammoura, Head of Academic Exchange Programs at JUST, monitored the meeting by checking students’ mobility preparation process making sure the students have successfully completed all program requirements and procedures in addition to assisting their online registration and accreditation by relevant faculties at JUST. It is worth to be mentioned that JUST IRO has designed an Academic Exchange Portal for exchange students which allows them to register their courses with the ability to edit them during their mobility and organize them after the mobility. This new service has saved time and efforts and made the mobility process easier for both the students and the office. Ms. Ammoura also shared information about guidelines the students have to follow once they arrive their host universities and what documents to keep with them as some EU university may ask them to submit certain papers upon arrival.
To make the best of this experience, Ms. Fawzia invited Ms. Yousra Urabi and Ms. Lujain Shelbayh, two of Erasmus beneficiaries who experienced mobility at the beginning of the pandemic at Spring 2019/2020 and they shared their full experiences and how they managed the hard times. For instance, Yousra managed to travel inside Hungary upon lifting the restrictions, while Lujain participated in a Tennis championship and won the gold medal.
Due to the COVID-19 pandemic, all mobilities were suspended for the semesters following the pandemic outbreak. Now with the vaccines being approved and rolled-out around the world, and with hope that life will start getting back to normal, the IRO and EU partners decided to resume few mobilities taking into consideration all pre-cautions measures. As a result, 10 students have been accepted this semester under the Erasmus+ ICM Program to study in Germany, Spain, Portugal, Greece, Lithuania, Estonia and Croatia.
Erasmus+ is the European Union's new programme for Education, Training, Youth and Sport and runs from 2014 to 2021. Under it, students and staff at JUST will continue to have a range of opportunities to study, train or teach abroad

150221856_2840264692913316_7945304800689866156_o.jpg